
Pyszne muffiny bez mleka i jajek!
Zanim dowiedzieliśmy się, że mała cierpi na alergię mało co eksperymentowałam w kuchni. Wolałam sprawdzone przepisy i instrukcję krok po kroku co robić. Teraz gdy w końcu odważyłam się na kombinowanie mogę stwierdzić, że lepiej mi idzie wymyślanie swoich przepisów niż ślepo od początku do końca trzymanie się instrukcji.
Ponieważ unikanie mleka już samo w sobie jest ciężkie to w połączeniu z wykluczeniem jajka to nie lada wyzwanie. Na imprezach rodzinnych królują potrawy raczej nie dozwolone dla małej, więc zawsze wymyślam coś co będzie mogła i ona przekąsić. Tak powstały muffiny bez jajek i mleka. Niestety osobiście nie potwierdzę smaku, ponieważ nie zdążyłam spróbować. Jednak to, że szybko znikły chyba potwierdza, że były pyszne!
Łapcie przepis! Może komuś się przyda.
SKŁADNIKI:
250 ml wody
70 ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g mąki pszennej
100 g słodzidła (jeżeli wolicie słodsze to można więcej) – cukier trzcinowy/syrop klonowy/stewia (u nas był syrop klonowy plus rodzynki).
DODATKI:
Kokos, rodzynki, u nas były orzechy włoskie (o ile dziecko nie ma alergii można je dodać!), owoc (u nas było dodatkowo jabłko). Można dodać co tylko się zechce i co się nadaje! 🙂
PRZYGOTOWANIE: (na moim przykładzie)
Wersja dla robota typu thermomix: Jabłko, orzechy i rodzynki wrzucić do misy i rozdrobnić. (ja dałam na obroty 7/5s). Połączyć suche składniki i dorzucić do misy. Następnie połączyć mokre składniki, dodać do reszty składników i wymieszać do połączenia składników. (u mnie obroty 6/10s).
Wersja bez robota kuchennego: Jabłko, orzechy i rodzynki rozdrobnić blenderem. Do miski dołączyć osobno suche składniki, następnie mokre i miksować do połączenia składników.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Oczywiście przepis można modyfikować wedle uznania i własnych preferencji!
Już nie długo pojawi się ten przepis w wersji do wydrukowania i dorzucenia do swojego przepiśnika. Chcecie taką wersję?
Zobacz również

Jaglane kulki truskawkowe!
23 sierpnia 2019
Strefa gier: Wiewióry
30 sierpnia 2019
18 komentarzy
wiola
Że też bez jaj i mleka można zrobić takie cuda! Muszę wypróbować. Co prawda nikt z nas nie jest alergikiem, ale chciałabym ograniczyć produkty odzwierzęce.
Strefa Matki
Dopóki nie byłam zmuszona przygotowywać takich dań to też nie zdawałam sobie sprawy, że można coś wyczarować i to mleko wcale nie jest takie niezastąpione 🙂
Aleksandra Załęska
Takie muffiny smakowałyby i mojemu synowi, choć alergikiem nie jest 🙂 Z tymże u nas wersja bez dodatków, bo gdyby wyczuł rodzynki to już by ich nie zjadł 🙂
Strefa Matki
Jak się dobrze zblenduje to nie czuć rodzynek, a słodkości trochę dodadzą. 🙂 ale wiadomo jak to z dziećmi jest. Coś czego nie lubią wyczują na kilometr 😀
Małgosia
Wyglądają na idealne do szkolnego lunchboxa 🙂
Strefa Matki
Koniecznie trzeba spróbować! Ja na lunchboxy jeszcze mam czas, ale już w sumie nie mogę się doczekać tego przygotowywania 😀
Elwira
Super przepis! Mam w swoim przepisniku kilka sprawdzonych przepisów bez jaj i mleka. Pyszności!
Strefa Matki
Ten też koniecznie wypróbuj!
Lidia
Dzięki za fajny przepis. Ciągle staram się unikać mleka w potrawach, ale nie jest to łatwe. Myślę, że ten przepis jest strzałem w dziesiątkę!
Marta
Chętnie spróbuję, zawsze mnie zaskakuje, że to się bez jajek nie rozpada 😉
Magdalena
jeśli smakują tak dobrze jak wyglądają, to wypróbuję ten przepis! aż głodna się zrobiłam 😀
Małgorzata Ostrowska
Podkradnę przepis na weekendowe wypiekanie. Uwielbiam piec razem z Jasiem, więc mamy co robić w sobotę
Asia | Super Synowie
Akurat moje dzieciaki nie mają alergii na żadne produkty, ale bardzo miło napotykać na coraz ciekawsze alternatywy w przepisach. Kreatywność mam alergików jest imponująca 🙂
Mama Tosiaczka
W naszym domu mussinki pojawiają się dość często. Synek bardzo lubi marchewkowe. Nawet nie przypuszczałam, że można je wykonać bez mleka i jajek! 🙂 Wody nigdy nie dodawałam, nawet kropelki. W przepisach na ciasta z dodatkiem wody np.niektore ucierane, wychodził mi zakalec. Ciekawe czy ten przepis by mi się udał.
Sylwia z Młoda mama pisze
Takie przepisy na pewno się przydają. Ja nie mam zwykle pojęcia czym zastąpić mleko.
Agnieszka
Gapię się na przepis i zastanawiam, czym zastąpiłaś jajka? 🙂
Strefa Matki
W sumie jajka to niczym. Tu są wszystkie składniki, których użyłam 😀
sprawykuchenne.pl
Znakomity pomysł 😉